Što je to domena? Ispis

  • domena, gTLD, ccTLD, newTLD
  • 0

Domena je virtualna adresa gdje se nalazi vaša web stranica. Na domenu možete gledati kao na fizičku adresu na kojoj živite i posjedujete kućni broj. Domena je dakle adresa servera na Internetu sa kojeg se vrši posluživaje stranica i ostalih dostupnih servisa. Budući da je svaka domena i svaka IP adresa jedinstvena, moguće ju je registrirati samo jednom u cijelom svijetu. Domene se definiraju sa desna na lijevo. Svaki logički dio domene odvojen je toškom.

Kako mogu postati vlasnik domene?
Zakupno (najmom - mjesečnim, kvartalnim, godišnjim ili višegodišnjim) postajte vlasnik domene i kako bi ostali vlasnik unajmljene domene dužni ste na vrijeme produljiti korištenje zakupljene domene. Tj. domenu morate obnoviti unutar 30 dana do isteka roka plaćanja.

Vrste domena?

Postoji veliki broj vrsta domene u suštini ih djelimo na:
  • gTLD (generičke top level domene) - com, net, org, biz i info. Navedenim domenama upravlja ICANN, krovna organizacija za upravljanje domenama. ICANN donosi pravilnike i zakone u vezi domena koje registri i registrari moraju poštovati.
  • ccTLD (country code top levev domene) - ekstencije država kao što su hr, com.hr, eu, de, it, nl itd. Pravilnike u vezi ccTLD domena donose države koje upravljaju pojedinom ekstenzijom. U Hrvatskoj su com.hr i hr domene regulirane CARNet-ovim pravilnikom. CARNet (Croatian Academic and Research Network) upravlja nacionalom domenom Hrvatske.
  • newTLD - domene nove generacije, odnose se na nove ekstenzije kao što su .city, .brand, .kitchen, .company itd.
  • IDN domene (internationalized domain names) - domene sa znakovima koje se koriste u nekom jeziku. U Hrvatskoj su to domene sa dijakritičkim znakovima č,ć,ž,š,đ.

Je li Vam ovaj odgovor pomogao?

« Nazad